Diabetische voetzorgverlener

Waarom een specialisatie voor voetzorg bij diabetes mellitus?

Diabetes kan leiden tot beschadiging van de bloedvaten en zenuwen in uw voeten. Dit kan resulteren in verminderde bloedtoevoer naar de huid van uw voeten, met name uw tenen. Als gevolg hiervan kunt u minder gevoel in uw voeten ervaren, waardoor u wondjes en blaren ongemerkt kunt oplopen. Deze wondjes genezen langzamer en hebben een verhoogd risico op ontstekingen. Het is daarom essentieel om extra zorg te besteden aan de gezondheid van uw voeten als u diabetes heeft. Hiervoor kunt u terecht bij een diabetische voetzorgverlener 

  • Het valt u minder snel op als uw schoenen te strak zitten of tegen uw huid schuren.
  • Wanneer u op blote voeten loopt, merkt u minder snel dat u ergens intrapt of uw voet stoot.
  • U merkt pas laat of helemaal niet op dat u een wondje, blaar, eksteroog of eeltplek heeft.
  • Wondjes hebben de neiging om sneller te ontsteken en langzamer te genezen.

Wat is het doel van de voetzorg bij diabetes mellitus?

Het voornaamste doel van voetzorg bij diabetes mellitus is het voorkomen van het ontstaan van een ulcus, ook bekend als een diabetische wond. De medisch voetverzorger is opgeleid om niet alleen uw voeten te behandelen om complicaties te voorkomen, maar ook om vroegtijdig problemen te detecteren en indien nodig door te verwijzen naar andere zorgverleners.

Diabetische voetzorgverlener

Wanneer naar de huisarts bij voetproblemen?

Het is altijd raadzaam om een afspraak te maken bij uw huisarts in de volgende gevallen:

  • Als u wondjes, blaren of ontstekingen constateert, vooral als de wondjes langzaam genezen.
  • Als u last heeft van voetschimmel, gekenmerkt door roodheid, jeuk, kloofjes en schilfering.

Door tijdige behandeling kunnen ernstigere infecties worden voorkomen.

Wat zijn de verschijnselen van voetproblemen door diabetes mellitus?

Indien u een van de volgende verschijnselen opmerkt, kunnen dit wijzen op voetproblemen als gevolg van diabetes:

  • Nieuwe druk- of eeltplekken.
  • Verkleuring van de huid (wit, blauw, rood) of een koud aanvoelen van de huid.
  • Warme of gezwollen voeten.
  • Overgevoeligheid voor zelfs lichte druk.
  • Doof gevoel in de voeten.
  • Een verwonding waar u niets van heeft gevoeld.
  • Ongevoeligheid voor warmte of kou.
  • Tintelingen of krampen in een voet of been.
  • Pijn in uw benen tijdens het lopen, die verdwijnt bij stilstaan.

Als u een van deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om dit bij uw volgende controle te melden aan uw specialist, huisarts, praktijkondersteuner of medisch voetverzorger (MVV).

Hoe maakt u een afspraak met de medisch voetzorgverlener/MVV?

Uw hoofdbehandelaar, zoals een specialist, podotherapeut of huisarts, zal door middel van tests vaststellen of u risico loopt op het ontwikkelen van een wond. Dit omvat het gebruik van de Simms-classificatie en het bepalen van een zorgprofiel (ZP). Afhankelijk van uw ZP wordt u mogelijk eerst doorverwezen naar een podotherapeut. Deze professional stelt een behandelplan op waarin wordt beschreven welke aspecten van uw voetzorg worden vergoed door uw verzekeraar en hoe vaak deze behandelingen per jaar moeten plaatsvinden. In de meeste gevallen zult u vervolgens worden doorverwezen naar een bekwame medisch voetverzorger (MVV) voor de daadwerkelijke voetbehandeling. Voor meer info kunt u contact opnemen.

Hoe ziet een behandeling eruit bij een Diabetische voetzorgverlener?

In principe is de behandeling bij diabetici vergelijkbaar met die bij niet-diabetici. Medisch voetverzorgers (MVV) zullen echter voorzichtiger te werk gaan en gebruikmaken van veilige, afgeronde instrumenten om het risico op het veroorzaken van wondjes zo klein mogelijk te houden. De voetbehandeling kan bestaan uit het verwijderen van pathologisch eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het behandelen van ingegroeide nagels en het repareren van gespleten nagels. De specifieke behandeling kan variëren afhankelijk van het individuele behandelplan. Indien nodig zal de MVV ook testen uitvoeren om het gevoel en de bloedcirculatie in de voeten te controleren, en een schoenonderzoek uitvoeren. Op deze manier worden problemen snel opgemerkt en kunt u indien nodig worden doorverwezen naar een podotherapeut of arts. Indien vereist, kan er een beknopt verslag worden opgesteld voor uw volgende controleafspraak bij de arts, verpleegkundige of podotherapeut.

Vergoed de verzekeraar deze behandeling?

Afhankelijk van uw zorgprofiel (ZP) valt uw medisch noodzakelijke voetzorg onder de basisverzekering. In uw behandelplan wordt beschreven welke zorg hieronder valt. Voor deze zorg hoeft u geen eigen risico of eigen bijdrage te betalen. Alle voetzorg die niet vermeld staat in het behandelplan dient u zelf te betalen. Deze kosten kunnen niet worden gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. Hoewel u niet verplicht bent om deze niet-medisch noodzakelijke voetzorg door een medisch voetverzorger (MVV) te laten uitvoeren, raden wij dit wel sterk aan. Aangezien u een verhoogd risico op wondjes heeft, is het beter om uw voeten professioneel te laten verzorgen. 

Service rechtstreeks declareren

Als u een zorgprofiel 1 heeft en een aanvullende verzekering bij VGZ, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een vergoeding.

Als een service bieden wij aan om namens u de vergoeding bij uw zorgverzekeraar te declareren als u recht heeft op een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. U hoeft dan niet direct in de praktijk te betalen. Er zijn administratiekosten van € 7,50 van toepassing voor deze dienst.

Als het om welke reden dan ook niet mogelijk is om de vergoeding te verkrijgen, bijvoorbeeld als het maximale vergoedingsbedrag is bereikt, ontvangt u alsnog een factuur van ons.

Helaas geeft CZ geen vergoeding vanuit de aanvullende verzekering.

Diabetische voetzorg en vergoedingen

In 2018 werd medisch noodzakelijke voetzorg vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor Zorgprofiel 2, 3 en 4 dient u jaarlijks een nieuw behandelplan te laten opstellen door een podotherapeut.

Als u diabetes heeft, wilt u weten of u recht heeft op vergoeding en hoeveel dit is. De vergoeding voor diabeteszorg hangt af van uw afgesloten basis- en aanvullende verzekering.

U dient een verwijzing voor voetzorg aan te vragen bij uw behandelend arts, specialist of diabetesverpleegkundige.

Als u SIMM I of II heeft en in Zorgprofiel 2, 3 of 4 valt, dient u bij de podotherapeut een screening aan te vragen. Hiervoor heeft u eerst de verwijzing van uw behandelend arts of specialist nodig voordat u een afspraak maakt.

De podotherapeut zal een behandelplan opstellen voor uw pedicure.

Op dit moment heb ik contracten met verschillende podotherapeuten. Indien nodig kan ik u in contact brengen met de betreffende podotherapeuten.

De verzekering vergoedt alleen het deel van de medisch noodzakelijke voetbehandeling dat betrekking heeft op risico’s voor de voet. Dit omvat geen ambulante behandeling (aan huis komen) of persoonlijke voetverzorging.

Voor de behandeling van het persoonlijke deel dat buiten het behandelplan valt, brengen wij een vergoeding in rekening die per cliënt wordt besproken. Neem contact op met uw verzekering om te achterhalen wat de aanvullende verzekering voor u kan betekenen, aangezien dit kan variëren per verzekering en verzekeringsmaatschappij.

Daarnaast ben ik aangesloten bij Stipezo en ProVoet, en ik ben ingeschreven in de kwaliteitsregisters RPV en KRP.

Tevens heb ik contracten bij verschillende podotherapeuten, waaronder Zorggroep West-Brabant en Het Huisartsenteam.

Zie voorwaarden pagina voor meer informatie.