Geriatrische voetzorgverlener
Waarom een specialisatie voor voetzorg bij ouderen?
De helft van de 75-plussers kampt met voetproblemen. De voet van een oudere persoon is van nature al complex, en wanneer daar degeneratieve aandoeningen zoals kanker of diabetes bijkomen, wordt het nog veel complexer. Het bieden van een veilige zorgomgeving aan oudere mensen met verminderde cognitieve vermogens vormt ook een uitdaging voor voetzorgverleners. Kennis en vaardigheden spelen daarbij een cruciale rol.
Een Geriatrisch Voetzorgverlener (GVV) heeft de juiste opleiding en is gediplomeerd om veilige voetzorg te bieden aan oudere mensen met voetproblemen.
Bekijk ook mijn andere specialiteiten
Wat doet een Geriatrisch Voetzorgverlener?
Een Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) heeft een gedegen opleiding en diploma om voeten te onderzoeken, bijwerkingen van behandelingen te identificeren, de voeten te verzorgen – indien mogelijk – en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Daarnaast kan een OVV ook preventieve maatregelen nemen om mogelijke klachten te voorkomen.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Een behandeling door een OVV kan de volgende elementen omvatten: het verwijderen van abnormaal eelt, het voorzichtig dunner maken van verdikte nagels, het beheren van ingegroeide nagels en het herstellen van gespleten nagels.
Wat is het doel van de voetzorg bij kankerpatiënten?
Het doel van oncologische voetzorg is om de voeten van kankerpatiënten in de best mogelijke conditie te brengen en te behouden. Hierdoor wordt de veiligheid en gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.
Hoe maakt u een afspraak met een OVV?
Voordat een behandeling door een OVV kan plaatsvinden, is het noodzakelijk dat het behandelend team hier schriftelijke toestemming voor heeft gegeven. U kunt dit bespreken met de oncoloog of verpleegkundige. Op deze manier kunnen u en de OVV er zeker van zijn dat de voetbehandeling veilig is. De eerste afspraak betreft altijd een intakegesprek. De patiënt zal een korte vragenlijst invullen, waarin onder andere gevraagd wordt naar de klachten, medische geschiedenis, eventuele medicatie en het gebruik van orthopedische hulpmiddelen. Indien iemand momenteel actief behandeld wordt voor kanker, is het van belang dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat er geen contra-indicaties zijn voor voetzorg.