Orthesiologie
Wat is orthesiologie?
Orthesiologie is de methode waarbij verhoogde druk of een afwijkende teenstand tijdelijk of permanent wordt verlicht door het gebruik van aangepaste hulpmiddelen, genaamd ortheses. Deze ortheses worden vervaardigd van kneedbaar siliconen materiaal.
Bekijk ook mijn andere specialiteiten
Wanneer wordt orthesiologie toegepast?
Er kunnen ortheses worden gemaakt om drukplekken te verlichten (beschermend), met name tussen de tenen, of om een verkeerde teenstand te corrigeren (corrigerend).
Orthoses kunnen worden toegepast bij:
- Een weke likdoorn tussen de tenen.
- Drukontlasting bij een hamer- of klauwteen.
- Likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes.
- Bescherming van de knok bij de grote teen.
- Morton neuralgie (beknelling van een zenuw tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje).
- Hallux Valgus (een vaak pijnlijke scheefstand van de grote teen richting de kleine teen).
Let op! Bij een risicovoet zal een medisch voetzorgverlener vaak geen corrigerende orthese gebruiken. In dergelijke gevallen zijn er te veel belastende risico’s verbonden aan het gebruik van deze techniek. Er kunnen bijvoorbeeld wondjes, ontstekingen of huidirritaties ontstaan.
Wat is het doel van de orthesiologie/orthesetechniek?
Het doel van het dragen van één of meerdere ortheses is om pijnklachten te verminderen en bestaande teenklachten licht te corrigeren.
Welke soorten ortheses zijn er?
Voor drukontlasting en bescherming wordt een protectieve orthese vervaardigd van zacht siliconen materiaal, terwijl voor het corrigeren van een afwijkende teenstand een corrigerende orthese wordt gemaakt van een harder type siliconen. Afhankelijk van de specifieke voet- en teenklachten kunnen er verschillende modellen ortheses worden gemaakt.
Hoe vaak moet er een orthese gemaakt worden?
Een orthese kan een lange levensduur hebben als deze goed wordt gebruikt en onderhouden. Het is normaal dat een orthese minimaal 3 maanden meegaat.
Worden ortheses vergoed door uw verzekeraar?
Nee, ortheses worden meestal niet vergoed door uw verzekeraar. Soms is vergoeding mogelijk uit uw aanvullende verzekering / AV. Kijkt u hiervoor uw polis na.
bron: nmmv
Nagelbeugeltechniek
Wat is nagelbeugeltechniek?
Nagelbeugeltechnieken zijn technieken die kunnen worden toegepast om een onjuiste nagelgroei te corrigeren.
Wanneer wordt de nagelbeugeltechniek toegepast?
Nagelbeugeltechniek kan worden toegepast bij ingegroeide nagels (unguis incarnatus), bij nagels met een bolle vorm en bepaalde typen tunnelnagels (unguis tegularis). Het is feitelijk de enige methode om de groei van de nagel te reguleren, de druk te verminderen en eventuele pijn te verlichten of op te lossen.
Wanneer een nagelpunt in de huidplooi prikt of druk uitoefent en hierbij pijn veroorzaakt, duidt dit op de eerste fase van een ingegroeide nagel. Ook kan er eelt of een likdoorn ontstaan in de nagelwal. Als de nagel de huid doorboort, is er sprake van een ingegroeide nagel, wat gepaard gaat met pijn en het risico op ontsteking. Dit probleem treedt meestal op bij de grote tenen, maar kan ook voorkomen bij andere nagels.
De oorzaken van deze nagelproblemen zijn onder andere:
- Verkeerde schoenen, vooral te kort of te smal.
- Onjuist geknipte nagels, met name te kort en/of te rond (hoekjes).
- Afwijkende nagelvorm, vooral te bol (convex) of krullend (tunnelvormig).
- Zweetvoeten, wat leidt tot verzachting van de huid/nagelwal en een verhoogde aanwezigheid van bacteriën op de huid.
- Trauma aan de nagel, zoals een klap of stoot tijdens bijvoorbeeld sporten.
- Afwijkende voetstand, zoals platvoeten of een knikvoet (valgusstand).
- Afwijkende teenstand, zoals bijvoorbeeld een ruiterteen.
Wat is het doel van de nagelbeugeltechniek?
Het doel van de nagelbeugeltechniek is om de nagels terug te brengen naar de juiste positie en een normale, pijnloze groei te bevorderen. Hierdoor kunnen nare complicaties zoals ingegroeide nagels en pijnlijke ontstekingen worden voorkomen. Bovendien kan het gebruik van deze techniek chirurgische ingrepen, zoals een wigexcisie of (gedeeltelijke) nagelverwijdering, door een arts voorkomen, mits het op tijd wordt toegepast. Als een ontsteking wordt veroorzaakt door een ingegroeide nagel, kan de medisch voetzorgverlener de nagelpunt vrijwel pijnloos verwijderen. Vervolgens kan de groei van de nagel worden begeleid met een nagelbeugel om herhaling te voorkomen. In het geval van een ernstige ontsteking met granulatieweefsel is het raadzaam om eerst door een arts te laten behandelen.
Welke soorten nagelbeugels zijn er?
B.S. Spange en B.S. Quick Spange:
De B.S. Spange en B.S. Quick Spange zijn kunststof beugels die over de breedte van de nagel worden aangebracht. Ze corrigeren de vorm van de nagel, waardoor het omkrullen van de nagel wordt tegengegaan. Deze techniek wordt altijd gekozen als de persoon tot een risicopatiëntengroep behoort. De beugel veroorzaakt geen ongemak en u kunt er alles mee doen. De beugel groeit mee met de nagel en heeft dus langdurig effect.
Onyclip- en lugaclip-beugels:
De Onyclip- en lugaclip-beugels zijn ook beugeltechnieken die worden toegepast. Deze beugels verschillen qua vorm en materiaal en hebben elk hun specifieke voor- en nadelen, afhankelijk van de conditie van de patiënt en de nagel.
Ross-fraser-techniek:
De Ross-fraser-beugel is gemaakt van metaal en wordt op maat gemaakt. Ook deze techniek is bedoeld om de nagel weer in de juiste vorm te brengen. Een nadeel van deze beugel is dat deze elke 5 tot 6 weken opnieuw geplaatst moet worden vanwege de nagelgroei. De Ross-Fraser-beugel wordt om de uiteinden van de nagel geschoven en vervolgens verzegeld met een druppel gel om te voorkomen dat de beugel losraakt.
Hoe vaak moet er een nagelbeugel gemaakt worden?
Het vervaardigen van een nagelbeugel gebeurt meestal eenmalig en er vinden controles plaats om de zes weken. Tijdens de controle kan indien nodig opnieuw spanning op de nagelbeugel worden aangebracht, vooral bij beugels die rond de nageluiteinden zijn geplaatst. De levensduur van de nagelbeugel en de duur van de therapie hangen af van het herstel van de nagelplaat. In gevallen van ernstige afwijkingen in de nagelstand kan het nodig zijn om meerdere keren een nieuwe nagelbeugel te plaatsen. De nagelbeugeltechniek wordt alleen toegepast door gespecialiseerde voetverzorgers.
Worden nagelbeugels vergoed door uw verzekeraar?
Correctie: Nagelbeugels worden over het algemeen niet vergoed door uw verzekeraar. In sommige gevallen is er mogelijk vergoeding beschikbaar via uw aanvullende verzekering (AV). Het is raadzaam om uw polisvoorwaarden te raadplegen om te controleren of u in aanmerking komt voor vergoeding.