Reumatische voetzorgverlener

Waarom is er een specialisatie voor voetzorg bij reuma/RA?

Mensen met reuma, vooral reumatische artritis/RA, hebben bijzonder kwetsbare voeten. Dit kan te wijten zijn aan vergroeiingen of een afwijkende voetstand. Hierdoor kunnen schoenen mogelijk minder goed passen. Het gevolg hiervan kan eeltvorming en likdoorns zijn. Bovendien kunnen nagels afwijkingen gaan vertonen als de tenen niet voldoende ruimte krijgen.

Vanwege de onderliggende problemen bij reuma en de mogelijke complicaties die kunnen optreden, in combinatie met medicijngebruik, zijn medisch voetzorgverleners/MVV extra gespecialiseerd op dit gebied. Een MVV kan uw voeten verzorgen wanneer dit voor u moeilijk wordt of niet meer mogelijk is, en kan advies geven over schoeisel en voetverzorgingsproducten.

Bij het uitvoeren van een voetbehandeling houdt een MVV altijd rekening met veiligheid en werkt indien nodig en bij voorkeur samen met uw hoofdbehandelaar.

Wanneer naar de huisarts bij voetproblemen?

Het is altijd raadzaam om een afspraak te maken bij uw huisarts in de volgende gevallen:

  • Als u wondjes, blaren of ontstekingen ontdekt, vooral als deze wondjes slecht genezen.
  • Als u last heeft van voetschimmel, gekenmerkt door roodheid, jeuk, kloofjes en schilfering.

Een tijdige behandeling kan helpen om ernstigere infecties te voorkomen.

Wat zijn de verschijnselen van voetproblemen door reuma/RA?

cHoe maakt u een afspraak met de medisch voetzorgverlener/MVV?

Uw hoofdbehandelaar, zoals een specialist of huisarts, kan u indien nodig doorverwijzen naar een MVV (Medisch Voetzorgverlener). Soms kan het zijn dat u eerst een afspraak moet maken met een podotherapeut of orthopedisch schoenmaker.

De eerste afspraak met een MVV bestaat meestal uit een intakegesprek. Tijdens dit gesprek vult de patiënt of begeleider een korte vragenlijst in, waarin onder andere wordt gevraagd naar de klachten, medische geschiedenis, medicatie en eventuele orthopedische hulpmiddelen. Als iemand ook actief behandeld wordt voor kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft dat voetzorg geen contra-indicatie vormt. Bij de eerste afspraak zal er daarom altijd een voetbehandeling plaatsvinden in combinatie met een intakegesprek.

Wat is het doel van de voetzorg bij reuma/RA?

Het hoofddoel van voetzorg bij reuma/RA is het voorkomen van complicaties die kunnen ontstaan door voetproblemen. Een MVV (Medisch Voetzorgverlener) is speciaal opgeleid om niet alleen uw voetproblemen te behandelen en uw voeten te verzorgen, maar ook om vroegtijdig problemen te signaleren en indien nodig door te verwijzen naar andere zorgverleners.

Een behandeling bestaat doorgaans uit het knippen van nagels, verwijderen van eelt, likdoorns en ingroeiende nagels, en het verzorgen van kloven. Daarnaast behandelt een MVV ook complexere voetproblemen die kunnen voorkomen bij diabetes (suikerziekte), ouderdom of verwaarlozing. In sommige gevallen kan een MVV ook een orthese maken en worden er speciale technieken toegepast om pijnklachten te verminderen. Voor meer uitleg hierover kunt u kijken bij “specialistische technieken”.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Over het algemeen is de behandeling van voetproblemen bij reuma/RA vergelijkbaar met die bij mensen zonder reumatische aandoeningen. MVV (Medisch Voetzorgverlener) zal echter met nog meer voorzichtigheid werken en gebruikmaken van veilige, afgeronde instrumenten om de kans op het veroorzaken van wondjes zo klein mogelijk te maken. De voetbehandeling kan bestaan uit het verwijderen van overtollig eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het behandelen van ingegroeide nagels en het repareren van gespleten nagels.

Indien nodig kan de MVV tests uitvoeren om het gevoel en de doorbloeding in de voeten te controleren, en ook een schoenonderzoek uitvoeren. Op deze manier kunnen problemen snel worden opgemerkt en kan indien nodig worden verwezen naar een podotherapeut of arts. Indien nodig kan er een kort verslag worden verstrekt voor uw volgende controle bij uw reumatoloog of podotherapeut.

Vergoed de verzekeraar deze behandeling?

De vergoeding voor voetzorg bij reuma/RA kan variëren afhankelijk van uw ziektekostenverzekering. In veel gevallen is er enige vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw verzekeraar en navraag te doen over de specifieke vergoedingen voor voetzorg bij reuma/RA. Zij kunnen u voorzien van meer informatie en uitleg over de mogelijkheden die uw verzekering biedt.

Reumatische voetzorg en vergoeding

De vergoeding voor reumatische voetzorg wordt in overeenstemming met uw afgesloten aanvullende verzekering geregeld. Het is belangrijk op te merken dat bij de meeste zorgverzekeraars alleen vergoedingen voor reumatische artritis worden verstrekt. Het is verstandig om dit na te vragen bij uw zorgverzekeraar.

U dient een verwijzing voor reumatische voetzorg aan te vragen bij uw behandelend arts, specialist of reumatische verpleegkundige.

Als service kunnen wij, indien u recht heeft op een vergoeding, de declaratie rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar indienen.

Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.zorgwijzer.nl.